Składniki na małą blaszkę 25 x 28 cm:
Biszkopt:
3 jajka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
100 g cukru
3 łyżki kakao
80 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
3 szkl mleka
kostka masła
2 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Masa śmietanowo-kawowa:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kawy mielonej
1/3 szkl wrzątku
2 łyżki żelatyny
ok. 600 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Upiec biszkopt - ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier wymieszany z kawą rozpuszczalną, następnie żółtka i cały czas ubijać; dodać przesianą mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 C około 20-25 min do suchego patyczka. Po upieczeniu razem z blaszką upuścić z wysokości ok. 30 cm - biszkopt nie opadnie. Wystudzić. Biszkopt nasączyć kawą.
2. Masa budyniowa - zagotować 2 szkl mleka z masłem, a w pozostałej szklance mleka rozpuścić proszek budyniowy z kawą i cukrem. Gdy mleko zacznie wrzeć dodać do niego rozpuszczony budyń z kawą ciągle mieszając, chwilę gotować na małym ogniu, a następnie masę przelać na biszkopt, wyrównać - szybko gęstnieje.
3. Masa śmietanowa - rozpuścić żelatynę w 1/3 szkl, ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec dodać cukier, kawę mieloną, krótko miksować, wlać ciepłą żelatynę, dalej miksować do dobrego rozprowadzenia. Przelać na masę budyniową, wyrównać. Wstawić do lodówki, na wierzch zetrzeć czekoladę.
Smacznego!
Pozdrawiam
Iza
Przepis i ciasto cudne, sam widok pobudza kubeczki, a smak i zapach już sobie wyobrażam. Od synowej nauczyłam się upuszczać biszkopt , to działa.:))
OdpowiedzUsuńPierwszy raz bałam się "rzucić" biszkoptem - później już z górki :) A dla miłośników kawy - ciasto idealne :)
Usuń