Uwielbiam przetwory z żurawiny! W tamtym roku podawałam Wam przepis na sok żurawinowy (KLIK), a w tym podzielę się przepisem na żurawinę, którą dodaję do mięs (a częściej robię z niej później sos żurawinowy z majonezem, czosnkiem i curry).
Potrzebujemy:
- 2,5 kg żurawiny
- 1,2 kg cukru
- 1 szkl wody
Przygotowanie:
1. Wodę z cukrem zagotowujemy
2. Do gotującej wody z cukrem dodajemy połowę żurawiny, gotujemy na średnim ogniu.
3. Po zagotowaniu (po około 15 minutach) dodajemy drugą część żurawiny.
4. Całość gotujemy około 40 minut.
5. Kolejnego dnia znowu gotujemy około 15-20 minut.
6. Wieczorem czynność powtarzamy, czyli znowu gotujemy około 15-20 minut.
7. Trzeciego dnia blendujemy całość i znowu gotujemy 15-20 minut.
8. Gorącą żurawinę przekładamy do wyparzonych słoiczków i odwracamy do góry dnem.
I gotowe!
Żurawina wychodzi smaczna i gęsta :)
Z takiej przesmażonej żurawiny nie tylko robię sos z majonezem, ale często wcinam ją po prostu samą na bułce :)
Nie dosyć, że to owoc smaczny, to na dodatek piękny i fotogeniczny ;)
A może i Wy macie jakieś ciekawe przepisy na żurawinę? Mam jeszcze trochę owoców, więc z pomysłów chętnie skorzystam :)
Pozdrawiam
Iza
Żurawinę uwielbiam. Najbardziej lubię ja z gorącą herbatką :)) Pyyyycha:))
OdpowiedzUsuńZ majonezem jeszcze nigdy nie jadłam, zaciekawiłaś mnie bardzo, koniecznie muszę wypróbować :)
Ja żurawinę robię na surowo z cukrem, słoiczki pięknie trzymają się całą zimę :))
Właśnie moja mama do herbaty też robi taką z cukrem, przekręconą przez maszynkę :)
UsuńUwielbiam żurawinę do mięs:) bardzo!
OdpowiedzUsuńpięknego przetworowego weekendu:)
żurawinę często przegryzam suszoną. Połączenie żurawiny i majonezu- przyznam brzmi intrygująco;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę u mnie, miłego wieczorku i niedzieli życzę!
A ja uwielbiam chrupać suszoną :) no sama bym zjadła z 5 kg dosłownie :D
OdpowiedzUsuń