środa, 24 września 2014

Przepis na sok żurawinowy

W tym roku nabyłam sporą ilość żurawiny, więc z części owoców postanowiłam zrobić sok.

Żurawina znana jest ze swoich właściwości leczniczych, więc przetwory z niej są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe.

Potrzebujemy:
- 1,3 kg żurawiny
- 1,3 l wody
- 1 kg cukru

Żurawinę myjemy i sparzamy wrzątkiem. W dużym garnku rozpuszczamy cukier w wodzie, dodajemy żurawinę i gotujemy około godziny, co jakiś czas mieszając. Uwaga, żurawina może pryskać :)
Po tym czasie całość przecedzamy przez drobne sitko, skórki odrzucamy, a sok zlewamy do wyparzonych buteleczek, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.

Z podanej proporcji wychodzi około 8 małych buteleczek soku.

Soczek wychodzi dosyć gęsty, ale niezwykle pyszny!




Pozdrawiam
Iza

2 komentarze:

  1. O właśnie i to jest dobry pomysł. Dosłownie przed momentem sprawdzaliśmy z mężem cenę sokownika, bo przecieranie przez sitko to jest naprawdę żmudna praca przy tej ilości soku ile my robimy przez cały rok. Sok żurawinowy to jest mój typ, uwielbiam żurawinę. Plan na przyszły tydzień już jest :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Sok z tego przepisu wychodzi na prawdę super :)
      Pozdrawiam! :)

      Usuń