Żurawina znana jest ze swoich właściwości leczniczych, więc
przetwory z niej są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe.
Potrzebujemy:
- 1,3 kg żurawiny
- 1,3 l wody
- 1 kg cukru
Żurawinę myjemy i sparzamy wrzątkiem. W dużym garnku rozpuszczamy
cukier w wodzie, dodajemy żurawinę i gotujemy około godziny, co jakiś czas
mieszając. Uwaga, żurawina może pryskać :)
Po tym czasie całość przecedzamy przez drobne sitko, skórki
odrzucamy, a sok zlewamy do wyparzonych buteleczek, zakręcamy i pasteryzujemy
około 10 minut.
Z podanej proporcji wychodzi około 8 małych buteleczek soku.
Soczek wychodzi dosyć gęsty, ale niezwykle pyszny!
Pozdrawiam
Iza
O właśnie i to jest dobry pomysł. Dosłownie przed momentem sprawdzaliśmy z mężem cenę sokownika, bo przecieranie przez sitko to jest naprawdę żmudna praca przy tej ilości soku ile my robimy przez cały rok. Sok żurawinowy to jest mój typ, uwielbiam żurawinę. Plan na przyszły tydzień już jest :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Sok z tego przepisu wychodzi na prawdę super :)
UsuńPozdrawiam! :)