środa, 8 kwietnia 2015

Ciasto Shrek

Shrek to jedno z najczęściej robionych ciast w moim domu. Każdy u mnie zajada się nim bez opamiętania. Kolory zdecydowanie wiosenne- zielona masa budyniowa, lekko zielona pianka i zielona galaretka.


Przepis:

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 0,5  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
Masa budyniowa:
  • 1 litr zielonego soku (Kubuś, Pysio)
  • 3 budynie waniliowe 
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła
Pianka:
  • 1 galaretka agrestowa
  • 500 ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • ok. 300 g delicji
  • 2 galaretki agrestowe

Przygotowanie:
  1. Przygotować biszkopt - Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Przesiać do masy jajecznej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Prostokątną formę wysmarować margaryną i  bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temperaturze 180°C. 
  2. Przygotować masę budyniową - Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami (proszkiem). Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Na masie poukładać delicje. 
  4. Przygotować piankę - Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Taką piankę należy wyłożyć na delicje. Wstawić do lodówki.
  5. Gdy pianka stężeje, przygotować 2 galaretki według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki na noc.
Smacznego!





Pozdrawiam
Iza

18 komentarzy:

  1. Jakiej wielkości blaszki użyłaś?
    Ciasto wygląda obłędnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I obłędnie smakuje ;) Zdecydowanie polecam! :)
      Blaszka 35x25 cm.

      Usuń
  2. Jeszcze nigdy Szreka nie robiłam, koniecznie muszę się skusić.... wygląda pysznie :)
    Pozdrawiam cieplutko, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Shrek nie grzeszył pięknością, ale twoje ciasto kochana... jejku jak ja bym je zjadła...
    Wygląda wspaniale i aż ślinka mi cieknie:)
    buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  4. Mimo świątecznego przejedzenia miałabym ochotę na Shreka. Pozdrawiam poświątecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto idealne na "po świętach" :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Jak ono apetycznie wygląda - zabieram przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie, że dzielisz się przepisami. Może odważę się zrobić :-)? Zawsze jest strach, że nie wyjdzie, ale próbować muszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolory rzeczywiście wiosenne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Powiem Ci, że gdzieś już kiedyś czytałam o takim cieście, ale w tamtym przypadku kolor był uzyskiwany ze szpinaku i dzieci nie chciały tego zjeść.. ;-) Twoja wersja prezentuje się bardzo apetycznie, a że moja Anka jest fanką Shreka, to kto wie.. może za jakiś czas się skuszę :-) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda super. Muszę koniecznie wypróbować, już dla samej nazwy moje dzieci oszaleją. ;P

    OdpowiedzUsuń
  10. O jejku ale bym zjadła! I to co że na noc! Mogłoby pójść nawet w brzuch bo pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń