poniedziałek, 29 września 2014

Domowy sos czosnkowy

Sos czosnkowy to idealny dodatek do wielu dań. Z powodzeniem możemy dodawać go do sałatek, mięs, czy pizzy. Poza swoimi walorami smakowymi, jest on też niezwykle zdrowy. Zawarty w nim czosnek to naturalny antybiotyk, który posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe oraz jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, potasu, żelaza i magnezu.



Przedstawię swój przepis na idealny sos czosnkowy, który smakuje nie tylko mi, ale też chwalony jest przez moich znajomych :)

Potrzebujemy:
- duży jogurt naturalny
- czosnek
- zioła prowansalskie
- sól
(jeżeli sos chcemy zagęścić - 2 łyżki majonezu)

Czosnek rozgniatamy w prasce (w zależności od wielkości ząbków i preferowanej ostrości sosu- około 8-10 ząbków), dodajemy do jogurtu. Doprawiany do smaku solą oraz dodajemy zioła prowansalskie, około pół łyżeczki. Jeżeli chcemy, żeby nasz sos był gęstszy dodajemy około 2 łyżki majonezu. Osobiście wolę lżejszą i rzadszą opcję sosu i nie stosuje majonezu :)
Odstawiamy do lodówki, aby sos nabrał smaku.



Sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu i rewelacyjny w smaku :)

Serdecznie polecam!

Pozdrawiam
Iza

1 komentarz:

  1. Sos czosnkowy jest super! Nie wyobrażam sobie bez niego pizzy i tostów :)

    OdpowiedzUsuń