Przedstawię swój przepis na idealny sos czosnkowy, który smakuje nie tylko mi, ale też chwalony jest przez moich znajomych :)
Potrzebujemy:
- duży jogurt naturalny
- czosnek
- zioła prowansalskie
- sól
(jeżeli sos chcemy zagęścić - 2 łyżki majonezu)
Czosnek rozgniatamy w prasce (w zależności od wielkości ząbków i preferowanej ostrości sosu- około 8-10 ząbków), dodajemy do jogurtu. Doprawiany do smaku solą oraz dodajemy zioła prowansalskie, około pół łyżeczki. Jeżeli chcemy, żeby nasz sos był gęstszy dodajemy około 2 łyżki majonezu. Osobiście wolę lżejszą i rzadszą opcję sosu i nie stosuje majonezu :)
Odstawiamy do lodówki, aby sos nabrał smaku.
Sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu i rewelacyjny w smaku :)
Serdecznie polecam!
Pozdrawiam
Iza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz