Nie wiem czy ktoś tak jak ja ma problemy z czasem gotowania jajek, ale wrzucam wskazówkę po jakim czasie jaka wychodzi "konsystencja" jajka ;)
Czas od zagotowania:
* po 2 min. gotowania otrzymamy jajka na miękko, czyli po wiedeńsku
* po 3 min. - białko lekko ścięte, żółtko miękkie
* po 3,5 min. - białko całkowicie ścięte, żółtko lekko zagęszczone
* po 5 min. - białko mocno ścięte, żółtko w dalszym ciągu miękkie
* po 6 min. - białko mocno ścięte, żółtko mocno zagęszczone
* powyżej 7 min. - jajko na twardo
Nie należy jednak gotować powyżej 10 minut, gdyż stają się ciężkostrawne.
Post przyda się w szczególności dla mnie, ponieważ nabyłam od teściowej pokaźny zapas wiejskich jaj ;) może po ugotowaniu tych 60 jajek dojdę do perfekcji? ;)
Pozdrawiam
Iza
Do tej pory nigdy nie zastanawiałam się nad czasem gotowania jajek, ale z tego, co widać, sprawa jest poważna ;) Chętnie skorzystam z przelicznika ! Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuńWłaśnie i ja się nie zastanawiałam, tylko gotowałam około 10 minut (żeby mieć pewność, że będą twarde :D ), a później wychodziły mi sine żółtka :D
OdpowiedzUsuń