poniedziałek, 26 stycznia 2015

Domowy olej czosnkowo - ziołowy

Po co kupować oliwy smakowe jak można zrobić je w domu. Są smaczne i przede wszystkim robione ze składników i ziół, które nam najbardziej odpowiadają.
Z racji tego, że lubię w kuchni czosnek i zioła, postanowiłam zrobić sobie oliwę czosnkową z dodatkiem oregano. Wyszła super! Jest aromatyczna i bardzo smaczna.
Dodaje ją do sałatek i pieczenia mięs czy warzyw.

Mój bardzo prosty przepis na domowy olej czosnkowo - ziołowy:

- 200 ml oleju rzepakowego (lub oliwy z oliwek)
- 4 ząbki czosnku
- suszone oregano
- zakręcana buteleczka / słoiczek

Czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do buteleczki, dodajemy ulubione zioła, u mnie suszone oregano, zalewamy olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek, zakręcamy. Odstawiamy do lodówki.
Codziennie należy przemieszać zawartość buteleczki. Olej będzie gotowy po około 5-7 dniach.

Smacznego ;)





Pozdrawiam
Iza

2 komentarze:

  1. Miło tu u Ciebie ;) będę zaglądać. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń