Z racji tego, że lubię w kuchni czosnek i zioła, postanowiłam zrobić sobie oliwę czosnkową z dodatkiem oregano. Wyszła super! Jest aromatyczna i bardzo smaczna.
Dodaje ją do sałatek i pieczenia mięs czy warzyw.
Mój bardzo prosty przepis na domowy olej czosnkowo - ziołowy:
- 200 ml oleju rzepakowego (lub oliwy z oliwek)
- 4 ząbki czosnku
- suszone oregano
- zakręcana buteleczka / słoiczek
Czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do buteleczki, dodajemy ulubione zioła, u mnie suszone oregano, zalewamy olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek, zakręcamy. Odstawiamy do lodówki.
Codziennie należy przemieszać zawartość buteleczki. Olej będzie gotowy po około 5-7 dniach.
Smacznego ;)
Pozdrawiam
Iza
Miło tu u Ciebie ;) będę zaglądać. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :)
UsuńPozdrawiam :*