wtorek, 27 stycznia 2015

Pieczona dynia

Aż wstyd się przyznać, ale dynie w kuchni odkryłam od niedawna. Oczywiście z pestek korzystałam już wcześniej, jako np. dodatek do sałatek, ale miąższu nie wykorzystywałam. Naczytałam się wielu przepisów, które później zmodyfikowałam i powstał mój przepis na pieczoną dynię, która dla mnie osobiście jest wspaniała!





Dynia jest niezwykle zdrowym warzywem - jest bogata w beta-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu, witamin z grupy B, a zupełnie pozbawiona jest sodu. Jest niskokaloryczna, pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy.
Nawet po ugotowaniu nie traci wartości odżywczych!

Jak widać same wspaniałe właściwości, a na dodatek niebo w gębie :)

Przepis na pieczona dynię, którą ja robię:

- dynia pokrojona w większą kostkę (ilość według uznania)
- 2 średnie czerwone cebule
- 6-7 ząbków czosnku
- oliwa lub olej rzepakowy (u mnie domowy olej smakowy)
- ulubione zioła, u mnie:
* oregano
* bazylia
* zioła prowansalskie
* papryka słodka
* papryka ostra
- odrobina soli

Dynie obieramy i kroimy w większą kostkę, cebulę kroimy w grubsze półplasterki, czosnek na połowę. Warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy ziołami i skrapiamy oliwą lub jak w moim przypadku domowym olejem czosnkowym (przepis tu >>> KLIK).
Pieczemy około 35 minut (do miękkości) w 170 C.

Wychodzi pychota! :)
Smacznego!





Pozdrawiam
Iza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz