sobota, 30 maja 2015

Naturalne zamienniki cukru

Znowu w temacie zamienników :) Tym razem naturalne zamienniki cukru.
Cukier rafinowany nazywany jest "białym zabójcą". Może on szybko i w dużych ilościach przechodzić do krwiobiegu, co stanowi szok dla żołądka i trzustki. Dochodzi wtedy do zakwaszenia organizmu i utraty wapnia. Nadmiar cukru powoduje otyłość, wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę, choroby serca, anemię, osłabienie odporności, próchnicę. Osłabia umysł, powoduje nerwowość i rozdrażnienie.
Cukier rafinowany ma swoje naturalne zamienniki, które warto znać i stosować:




Osobiście próbowałam wszystkich z wyżej wymienionych zamienników. Oczywiście miód jest tu bezkonkurencyjny, ponieważ ma on dodatkowo wiele właściwości zdrowotnych - ja zawsze leczę nim infekcję gardła. Melasa nie odpowiada mi ze względu na zapach, a ksylitol w większych ilościach może powodować biegunkę. Syropy z agawy, z daktyli i klonowy bardzo lubię. Stewia jest bardzo wydajna, ponieważ jest 300 razy słodsza od białego cukru.
Cukru całkowicie nie wyeliminowałam ze swojej diety, ale staram się go maksymalnie ograniczać lub zastępować.

A Wy czego używacie w swojej kuchni do słodzenia?


Pozdrawiam
Iza

6 komentarzy:

  1. Ja generalnie używam bardzo mało cukru bo do pieczenia ciast - ten zwykły. Dzieciom natomiast podaję cukier trzcinowy a ostatnio ksylitol, który ma działanie p.próchnicze, jest polecany dla diabetyków a także osób z osteoporozą - jeden minus - cena :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No własnie cena... Dlatego ja np. do słodzenia polecam liście stewii - cena za spore opakowanie 7 zł, a wystarczy kawałeczek listka i napój będzie słodki :)

      Usuń
  2. Cholerka ja cukru... ale mało, ale zawsze to cukier...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie słodzę herbaty ani kawy... a do ciast no cukier... ale no co zrobić:) :)):):):)
    pozdrawiam cieplutko kochana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja właśnie słodzę i kawę i herbatę. Herbatę mogę posłodzić prawie wszystkim, no ale kawę niestety tylko z białym cukrem toleruje :)

      Usuń
  4. Ja używam stewii natusweet 1:1. Mogę spokojnie polecić, bo wiem, że dużo osób sie przejechało na stewii, bo była niesmaczna albo kaloryczna (np. z maltodekstryną). Tutaj mozna zamówić darmowe próbki: http://www.stewiarnia.pl/kategoria/zamow-probki-za-0-zl

    OdpowiedzUsuń