- sól podnosi ciśnienie krwi,
- znacznie zwiększa ryzyko zawału i chorób krążenia,
- wypłukuje z organizmu wapń i zaostrza przebieg osteoporozy,
- zwiększa wydalanie wapnia z moczem, co może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych,
- może powodować ostrą niewydolność nerek.
Naturalne zamienniki soli to przede wszystkim zioła. Zamiast mocno solić zupę lub wrzucać do niej kostkę rosołową proponuję dodać zioła, takie jak bazylia, oregano, czosnek, estragon, lubczyk, tymianek, natka pietruszki czy koperek. Wzbogacają one smak potrawy i dzięki temu dodajemy mniej soli.
Innym zamiennikiem soli kuchennej jest sól himalajska, która ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Bez problemu możemy dostać ją w każdym sklepie.
Mam nadzieję, że Wy tak jak ja ograniczanie spożywanie soli kuchennej i szukacie jej zdrowych zamienników, bo cóż cenniejszego możemy mieć niż zdrowie swoje i swoich najbliższych?
Pozdrawiam,
Iza
Mądry wpis zwłaszcza dla sercowców, ograniczyłam sól, stosuję zamienniki, kostki rosołowe całkowicie wyeliminowałam. Smaku wszystkiemu nadają liście selera, są znakomite.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.:))
Oj też bardzo lubię wszelkiego rodzaju zieleninkę - seler i natkę pietruszki zawsze mrożę i suszę na zimę :)
UsuńU mnie w kuchni sól tylko himalajska , warto dodawać jej szczyptę nawet do wypijanej wody, ponieważ zapobiega wypłukiwaniu mikroelementów z organizmu :)
OdpowiedzUsuńŚciskam serdecznie, Agness :)
Cenna rada! Dzięki :)
UsuńKoniecznie muszę nabyć tę sól himalajską. Dzięki za dobre rady :)
OdpowiedzUsuńJest niewiele droższa od soli kamiennej, a zdecydowanie lepsza. Poza tym w przezroczystej solniczce jest sama w sobie ozdobą, ze względu na kolor :)
UsuńOd kiedy przeczytałam książkę Zięby to innej soli nie stosuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
I prawidłowo! :)
UsuńPozdrawiam i ściskam :)