środa, 15 października 2014

Wieprzowina po chińsku

Dla zapracowanych miłośników kuchni chińskiej jest to idealne danie, ponieważ przygotowuje się bardzo szybko, ale jest przy tym niezwykle smaczne i aromatyczne.
U mnie często przygotowywane jest późnym wieczorem, tak aby na drugi dzień było gotowe do zjedzenia w pracy :)



Potrzebujemy:

- 2 plastry wieprzowiny (u mnie schab)
- marchewka
- por
- cebula
- mała papryka
- kilka ząbków czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- imbir
- papryka ostra

Mięso kroimy w paski lub w większą kostkę, natomiast warzywa w paski.



W miseczce przygotowujemy sos:
sos sojowy + ocet ryżowy + cukier + wyciśnięty przez praskę czosnek + imbir, papryka ostra (wedle uznania)
Składniki dokładnie mieszamy ze sobą, następnie dodajemy do miseczki pokrojoną wieprzowinę. Odstawiamy mięsko do lodówki na godzinę, tak aby przeszło smakiem sosu.

Po godzinie marynowania kawałki wieprzowiny wyjmujemy z miseczki, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rumiano. Zdejmujemy mięso z patelni, a na tym tłuszczu dusimy pokrojone w paseczki warzywa (podczas duszenia podlewamy warzywa odrobiną wody). Po 6-7 min duszenia, znowu dodajemy kawałki mięsa i zalewamy sosem, który pozostał nam z marynowania wieprzowiny.
Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze przez jakieś 5 minut, doprawiając do smaku pieprzem, papryką i imbirem.



Podajemy z ryżem :)

Gotowe! I cały dom pięknie pachnie duszonymi warzywami :)

Smacznego!

Pozdrawiam
Iza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz